Go de Graaf

Wandobject

In Culemborg is de voormalige Jezuïetenkapel  veranderd in een wooncomplex.  De verbouwing is door de toekomstige bewoners op foto vastgelegd. Toen de eigenaren eenmaal het appartementencomplex hadden betrokken, hebben zij besloten een keuze uit deze foto’s als herinnering in de hal toe te passen. Omdat deze hal hoog is en de wanden ook nog restanten van de oude beschildering van de kapel laten zien, zou het hangen van een  serie losse foto’s niet monumentaal genoeg werken, eerder een rommelige indruk geven.  

Daarom heb ik er voor gekozen om de foto’s te groeperen in de vorm van een object. Een object dat zich verbindt met de architectuur van het gebouw.

Refererend aan de neo-gotische bouwstijl van de Kapel ben ik uitgegaan van de vorm en de contour van een gotisch raam. Ik wilde een slank en open geheel bewerkstelligen dat ook enigszins los van de muur zou komen.

Het object is 310 cm hoog, 90 cm breed en de contour is 16.5 cm. De foto’s zijn op dibond geprint .

Technische moeilijkheid: De realisatie van de print op het dibond dat maar 3 mm dik is, de smalle lange zijden en de lengte van het geheel .

Het object is in 2 delen geprint en in vorm gezaagd, waarna ik de onderdelen zelf aan elkaar moest verbinden en voorzien van een aluminium frame aan de achterzijde.

Op de 5e verdieping van de Kapel is het object in elkaar gezet en daarna over de balustrade naar beneden getakeld waarna het kon worden opgehangen.